Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатически совалки за обединението на Кипър

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Развитието на хода на преговорите за обединението на Кипър ще е един от основните въпроси в насрочените за днес разговори между първия дипломат на Русия Сергей Лавров и президента на страната Никос Анастасиадис. Темата ще бъде обсъдена и с американския държавен секретар Джон Кери, който се очаква да пристигне в Кипър утре.

Преговорите по Кипърския въпрос и съществуващите все още проблеми в този процес, въпросите за сигурността и гаранциите, финансовите и икономически аспекти за обединяването на страната ще са основните теми в разговорите между Анастасиадис и първите дипломати на Русия и САЩ.

В интервю за Кипърската информационна агенция в навечерието на визитата си Сергей Лавров подчерта, че Русия е "за" постигането на устойчиво и справедливо решаване на Кипърския въпрос при стриктното спазване на интересите на двете кипърски общности, без външен натиск и краен срок. Правителството в Никозия ще търси подкрепата на Москва за своята позиция да се премахнат гаранциите за бъдещия обединен Кипър и 40-хилядната турска армия да напусне острова.

Руският външен министър няма да разговаря с лидера на кипърските турци Мустафа Аканджъ. Москва предложи срещата между двамата да се проведе в буферната зона, разделяща Никозия, но Аканджъ не се съгласи, настоявайки да се срещне с Лавров в северната част на столицата. Джон Кери обаче ще посети Мустафа Аканджъ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна