Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновяват се преговорите по Националния рамков договор за здраве за 2016-та година

Снимка: БГНЕС

Преговорният процес между съсловните организации и Здравната каса по Националния рамков договор за 2016 се възобновява, съобщи управителят на касата д-р Глинка Комитов след като участва на закрито заседание на Националния съвет на Българския лекарски съюз. 

С решение на 64-ия извънреден събор на Лекарския съюз преговорният процес беше замразен заради промени в Закона за здравното осигуряване, вписани в Закона за бюджета на здравната каса. Най-спорните текстове обаче отпаднаха в пленарната зала. Става дума за намаляването по административен път на клиничните пътеки и драстичните санкции при нарушения.

Ръководството на здравната каса, заместник-министър д-р Бойко Пенков, фармацевтичният бизнес участваха лично на разгорещено заседание на Националния съвет на Лекарския съюз днес. Управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов съобщи, че ще водят преговори по най-притеснителните моменти - как да се плаща на болниците:

Те са съгласни с макрорамката на бюджета - 3 милиарда и 204 милиона лева, но разпределението малко ги притеснява. Аз ги уверих, че ще предложа на Надзорния съвет, като не мога да поема отговорност, че Надзорният съвет ще го приеме, разпределението на ресурса, големият проблем е болничната помощ, да бъдат разпределени обемите, договорени на национално ниво с Лекарския съюз по каси на исторически принцип. Когато вече капацитетът им е нараснал най-много, да го вземем като база и да го разпределим на съответната районна каса, а районната каса тези обеми ще си ги разпредели на самата каса. Т. е. нито обеми, нито стойности ще бъдат разписани в индивидуалните договори между съответната районна каса и лечебните заведения. Акцентът вече ще бъде само на чисто медицинската целесъобразност. По този начин полза ще имат здравноосигурените пациенти, каза още д-р Глинка Комитов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна