Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оповестен бе нов съюз на ислямски групировки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко трима души са убити в Северен Ливан, след като силите за сигурност щурмуваха дома на предпологаем ислямски екстремист. Сред загиналите са двама цивилни и самият заподозрян, който се е самовзривил, предаде Ройтерс. Ливанските служби предприеха поредица от арести след двете бомбени нападения миналия месец в Бейрут, при които загинаха 44 души и за които пое отговорност Ислямска държава. 

Междувременно в аудиосъобщение, разпространено по джихадистките сайтове лидерът на "Ал Каида в ислямския Магреб" обяви съюз с друга групировка - "Ал Мурабитун". В записа алжирецът Абделмалек Друкдел съобщава на мюсюлманската нация за присъединяването на лъвовете от Ал Мурабитун, за да създадат съюз срещу кръстоносна Франция.

Друкдел казва още, че двама мъченици са подписали с кръв този съюз, като са участвали в нападението над хотел "Радисън" в малийската столица Бамако, при което бяха взети заложници и загинаха 20 души. В свое съобщение "Ал Мурабитун" потвърди съюза, като подчерта нуждата от единство в редиците на джихадистите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна