Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриха нелегална рафинерия за производство на гориво край Летница

| обновено на 06.12.15 в 16:03
Снимка: БГНЕС

Полицията откри край Летница нелегална рафинерия за производство на гориво, помещаваща се в сграда на територията на бившия селскостопански двор край града.

След като в петък следобед е била заснета цистерна с гориво на мястото, от събота са започнали процесуално-следствени действия, като първоначално е бил разпитан собственикът на имота – физическо лице от Летница. Той е обяснил, че в сградата се помещава авторемонтна работилница, но при влизане на службите по нареждане на прокуратурата е установена мини рафинерия, която е произвеждала петролни продукти и дизелово гориво.

В нелегалната рафинерия, която е добре прикрита, са открити няколко цистерни,  обясни Валентин Вълков, окръжният прокурор на Ловеч:

При влизането в сградата се намери инсталация за преработка на петролни продукти и дизелово гориво – добре оборудвани съоръжения  и немалък брой цистерни, в които се съхраняват както произведеното гориво, така и тези продукти, които се докарват, за да се преработват и да излизат под формата на дизелово гориво, а и други петролни продукти. Без съответното решение и лиценз за такава дейност.

Откъде идват те и как са отклонявани, както и с какви документи са превозвани тези продукти, за да влязат тук и след това да излязат под формата на дизелово гориво, е въпрос на изясняване в бъдещите действия,
допълни Вълков.

Окръжният прокурор подчерта, че продължават да се издирват и разпитват лица, свързани с нелегалното производство на горивото: 

Според мен съществуват доказателства и за други престъпления - най-вероятно данъчни, но може и други. В момента, по груба преценка, има около 100 тона и пак по груба преценка, макар и първоначална, от тази минирафинерия на месец са излизали между 60 и 150 тона готова продукция, която е реализирана незнайно къде.

Зад рафинерията са били установени изкопни ями, където са се изхвърляли отпадъчните продукти, а също така  и кладенец, от който се е използвала вода за охладителната система. Липсва информация и къде е било продавано произвежданото гориво, но на място е бил намерен маркучът, от който според прокуратурата са били пълнени както леки, така и тежкотоварни автомобили, а също така и селскостопанска техника. 

Разпитите на замесените лица ще продължат - за момента все още няма задържани, но е образувано наказателно производство. Процесуално-следствените действия продължават. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна