Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна поиска ЕС да забрани "Северен поток" 2

Арсений Яценюк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна поиска от ЕС да забрани проекта за газопровода "Северен поток" от Русия до Германия. При посещението си в Брюксел украинският премиер Арсений Яценюк настоя още Съюзът окончателно да препоръча на 15 декември отпадане на визите за украински граждани.  

Разширяването на газопровода "Северен поток" е против украинските интереси, подчерта Яценюк:
Този проект трябва да бъде блокиран, защото лишава Украйна, Словакия и Полша от милиарди долари приходи и засилва монопола на руската компания "Газпром".

Няколко източноевропейски страни, начело с Полша, изпратиха писмо до Еврокомисията срещу "Северен поток" 2, но премиерът на България отказа да го подпише. 

Украинският премиер напомни, че спирането на огъня в източните украински региони не се спазва от сепаратистите и настоя санкциите срещу Русия да останат:
Уверени сме, че ЕС ще запази единство и санкциите ще продължат. Те трябва да останат обвързани с пълното прилагане на Минското споразумение.

Яценюк поиска и яснота за премахването на визите:
Украйна изпълни всичко, което обеща, за да получи безвизов режим. Очакваме положително решение от нашите европейски партньори на 15 декември.

Отговорите на Съюза обаче бяха уклончиви, както в съвместното писмено изявление, така и в изказването на комисаря по разширяването Йоханес Хан:
Относно визовата либерализация съм сигурен, че докладът ни в средата на декември ще е положителен, но не искам да предопределям какво ще е окончателното решение. Колкото до "Северен поток 2", нека е ясно, че Европейският съюз иска да насърчи конкуренцията, но икономическите инвеститори трябва да спазват европейските закони. Ако всичко е по правилата, няма да има пречки. Но ще направим задълбочен анализ и на други възможни инфраструктурни проекти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна