Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французите преградиха пътя към властта на крайнодесния Национален фронт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнодесният Национален фронт на Франция няма да управлява нито един регион въпреки историческия си пробив на първия тур на местните избори - това са резултатите от вчерашния балотаж, който значително активизира френските избиратели. Крайната десница беше победена благодарение на тактиката на обединение на традиционните партии. Републиканците победиха в седем от 13-те региона, левицата в пет.
Облекчение, но и предпазливост излъчват реакциите след втория тур на регионалните избори, на които французите преградиха пътя към властта на крайнодесния Национален фронт във всички региони. Националистите понесоха остра загуба в окръзите, където миналата неделя бяха отбелязали най-силен пробив (Север и Югоизток), където дясноцентристката коалиция спечели пълно мнозинство, подкрепяна от гласовете на левицата.
Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен побърза да припомни, че нейната партия ще бъде първата опозиционна сила в бъдещите регионални съвети. Основното разделение вече не е между ляво и дясно, а между глобалисти и патриоти - каза тя.
Премиерът на Франция Манюел Валс беше сдържан след снощния резултат. Няма място за успокоение, нито за триумф и победоносни речи. Заплахата от крайната десница съвсем не е отминала - отбеляза той. Според лидера на социалистическата партия Жан-Кристоф Камбаделис Националният фронт се доближава до властта, въпреки че е отхвърлян от 60-70% от французите. Случилото се на изборите е предупреждение и според лидера на републиканците и бивш президент Никола Саркози.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна