Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък е последният ден от предизборната кампания в Испания

Петък е последният ден от предизборната кампания в Испания. Страната гласува в неделя на решаващи парламентарни избори, за които е ясно, че ще разчупят двупартийния модел.

В петък вечер ще са последните прояви на партиите преди гласуването в неделя. Събота вече е ден за размисъл и той ще е много важен за онези около 40% от избирателите, които още не са решили за кого да гласуват.

Испанците са ентусиазирани, че явно този път ще имат коалиционно управление. На повечето хора тук им се струва, че така партиите ще се контролират една друга и това ще е гаранция против корупция.

Говори се за евентуален съюз между Народната партия и "Сюдаданос”, защото и двете сили са дясноцентристки. Но Ривера, лидерът на "Сюдаданос”, уверява, че няма да се коалира с никоя от "старите” партии и ще остане в опозиция, ако не вземе мнозинство. Растеж имат "Подемос” и дори се прогнозира, че могат да оспорят на социалистите второто място. За самия Рахой най-големият кошмар е португалският сценарий - той да вземе своето първо място с предричаните му от социолозите между 25 и 29% от гласовете, но след това останалите три партии да се съюзят и да го изместят от управлението на държавата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени