Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се скоро битовите потребители да преминат от регулиран към свободен пазар на електроенергия

Преминаването на битовите потребители от регулиран към свободен пазар на електроенергия няма да стане в рамките на година, а ще отнеме повече време. Очаква се първите битови клиенти да излязат на либерализирания пазар през април. Това каза Евгения Харитонова от Комисията за енергийно и водно регулиране:

Ние всички питаме какво ще стане с цената на тока, който използваме вкъщи, затова не мисля, че в рамките на една година този въпрос ще може да бъде решен. Ние сме имали нееднократни срещи с представители на съответните дирекции в Европейската комисия и те също изказват мнението, че нещата трябва да бъдат направени постепенно, поетапно, за да не разочароваме хората от нашите действия. Трябва да си кажем, че в другите страни освобождаването на пазара на малките потребители е отнело някъде около 2-3 години. Ние сме в България и 2-3 години не ми се виждат съвсем реалистичен срок.

Евгения Харитонова допълни, че в момента говорим само за либерализация на пазара на ток, но не и на газ, тъй като страната ни има само един източник на синьо гориво. Осъществяването на газовите връзки с други страни би довело до разнообразяване на доставките и либерализация и на този пазар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна