Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Василева: 171 900 лева е общата стойност на наложените глоби за незаконни замърсявания

Снимка: БГНЕС

Приходите от екотакси за регистрация на автомобили през тази година са около 3 000 000 лева. 

От Нова година по-високи екотакси ще се плащат само за старите коли, а за електромобилите таксите ще бъдат с 30% по-ниски, а за хибридни автомобили ще се плаща с 15% по-малко. 

Въведен е ротационен принцип при контролната дейност и денонощната телефонна линия за подаване на сигнали и нарушения, поясни още министърът на околната среда Ивелина Василева, като в 37 предприятия е ограничена дейността или напълно е спряно производството заради законодателни нарушения. 

Бяха извършени 1 565 броя проверки на територията на страната за установяване на нерегламентирани сметища, за чието прочистване не са предприети действия от страна на кметове и кметства и са наложени 104 броя актове за установени административни нарушения, както и са издадени 75 броя наказателни постановления. Общата стойност на наложените глоби е 171 900 лева,  допълни министър Василева в коментар на резултатите от направените проверки за незаконни замърсявания по поречията на реките, за които кметовете имат отговорност да отстраняват.

След спрените европейски средства по програма "Околна среда" в продължение на около една година, бързо е преодоляно забавянето, сподели още министърът на околната среда и водите. 

В края на 2014 година срещу страната е имало 15 наказателни процедури в сектора "Околна среда", като сега те са с пет по-малко.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна