Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дузина чужденци са се укрили в Германия с фалшиви сирийски паспорти, направени в печатница на ”Ислямска държава”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дузина чужденци са се укрили в Германия с фалшиви сирийски паспорти, направени в печатница за документи на ”Ислямска държава”, от която са излезли и паспортите на извършителите на терористичните атентати в Париж миналия месец.

Според информация на германското правителство, по една дузина представящи се за сирийски бежанци чужденци са използвали такива паспорти, за да влязат в Германия. Става дума за откраднати оригинални паспорти, които са преправени от фалшификатори и в тях е напечатана нова идентичност. Те имат същите особености, каквито са открити и в паспорта на Абделхамид Абауд – един от убитите терористи в Париж. Приносителите на тези паспорти не са оставяли пръстови отпечатъци при влизането си в Германия, става ясно още от информацията на кабинета.

Всички тези паспорти са на хора, които уж са родени в сирийския град Рака. Фалшификацията е открита при проверка на копията на документите на бежанци, които се съхраняват в Министерството на миграцията и бежанците в Берлин.

През уикенда европейската гранична институция Фронтекст предупреди, че "Ислямска държава" е откраднала десетки хиляди паспорти на сирийци и може да ги фалшифицира, за да вкара терористи в Европа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна