Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите от Чикаго започнаха своята Коледна приказка за добротата

БНР Новини
Снимка: личен архив

Земният живот не секва, ако човешките дела не шетат по шарения свят. Една от големите житейски тайни е, че за да живее човек трябва да стане мост към доброто – от себе си към другите. И усетим ли здравина под краката си, значи вървим по мостовете на добрата воля на човека. Доброто дело е роля бликнала от собственото сърце и изречена със собствен глас. Тук суфльори не трябват.Може би е време да се погледнем в очите и да се запитаме: кои сме ние, къде и как живеем? С каква енергия се зареждаме и какво е разстоянието между нас? Как да се сдобием с пропуск към сърдечността на човешкото съжителство?


Нашите сънародници от Чикаго започнаха да пишат своята Коледна приказка за добротата с първия благотворителен концерт „Заедно на Рождество“. Събраните средства ще бъдат дарени в България на фондация „Искам бебе“ и на асоциация „Детско сърце“. Може би един ден родителите на бъдещите мъничета ще им разкажат истинската приказка за добрите хора. Но това е продължението, а за началото разказва Ирина Гочева – ръководител на ансамбъл „Хоро“ – Чикаго.

Ирина Гочева


Организатори са Фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“ и Българската евангелска църква „Нов Живот“, със съдействието на Генералното консулство на Република България в Чикаго, Българо-американския център за културно наследство, Съюза на българските писатели в САЩ и по света и Съюза на българските художници зад граница. От Българския музей в Чикаго разказаха за „магията“ на коледните обредни хлябове. Нашите сънародници разгледаха изложбата с картини на Съюза на българските художници зад граница и имаха възможност да си закупят български книги, предоставени от Съюза на българските писатели в САЩ и по света.

Ива КоеваКакто подобава на всяка приказка, и в тази има красавица с корона. Тя не е принцеса, а умно и трудолюбиво момиче с благородно сърце. Това е Ива Коева – „Мис Българка в САЩ 2015“. Още преди конкурса споделила, че ако спечели, то титлата ще й позволи да направи нещо повече за България. Идеята била да помогне на децата от родния й Велинград, оставени без родителски грижи. След като печели конкурса за красота, Ива решава с част от наградата да помогне и на най-старото българско училище в Чикаго „Джон Атанасов“, и на българската състезателка по плуване Нина Рангелова, която ще ни представи на Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Четвъртото издание на конкурса, в който взеха участие 16 български момичета от всички краища на САЩ, се проведе в бляскавата конгресна зала на хотел „Хилтън Роузмънт“ в Чикаго – градът, в който живеят повече от 150 хиляди наши сънародници. Организатор на състезанието по красота е актрисата Боряна Павлова, която е президент на нюйоркския „Български женски клуб“. Подгласнички са две български красавици от Лос Анжелис – 25-годишната юристка Лидия Иванова и 23-годишна тенис надежда Мария Тончева. Наградата на публиката спечели Глория Андреева от Фрамингам, Масачузетс.

Ива Коева е родена във Велинград през 1991 г. Когато завършва девети клас на Немската езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в Пазарджик, цялото семейство, благодарение на спечелената „зелена карта“, заминава за САЩ. Миналата година завършва с отличие бакалавърска степен по „Индустриална и организационна психология“ в Мичиганския университет. Започва работа като помощник управител в една от най-популярните в Америка верига магазини за луксозно всекидневно облекло. Само след година вече е начело на магазина и следващата й цел е управител на региона. Красавицата с добро сърце мечтае да обиколи света, танцувайки „зумба“.




Това е началото на Коледната приказка за добротата на българите от Чикаго. Те са убедени, че нищо няма да ги спре, за да напишат продължението…

Снимки: eurochikago.com и личен архив


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна