Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет Втора: Това е времето, в което трябва да си спомним всичко, за което трябва да бъдем благодарни

Снимка: БТА

Британската кралица Елизабет Втора произнесе от Бъкингамския дворец традиционното си коледно послание, в което заговори за намирането на надежда в моментите на мрак, като визира по този начин терористичните атаки, разтърсили тази година различни места по света:

Вярно е, че светът трябваше да се изправи срещу моменти на мрак тази година, но Евангелието на Йоан съдържа един стих на голяма надежда, който често се чете в коледните литургии: "И светлината сияе в тъмнината, но тъмнината не я надвива".

Кралицата описа празничния период като "време да си спомним всичко, за което трябва да бъдем благодарни". Тя благодари на хората, които носят любов и радост в живота, по-специално роднините.

Тази година беше отбелязана 70-тата годишнина от края на Втората световна война и  кралицата отново отправи благодарности за службата и саможертвата на хората, участвали в конфликта.

Всяка Коледа кралица Елизабет произнася коледно послание към Обединеното кралство и към Общността на нациите. От 1957 година посланието се излъчва по телевизията, а в последно време и по канала на британското кралско семейство в ЮТюб.

89-годишната Елизабет Втора сама пише словото си и това е един от редките случаи, в които може да изрази собствените си възгледи.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна