Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата 2015 година

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

2015-а бе трудна и тежка, преломна не само за България, но и за света година, която до самия си край не спира да ни изненадва – войни, бежанци, терор, избори, референдум, протести.

Кризата в Близкия изток и борбата с ИДИЛ се задълбочи, заедно със своите последствия – мобилизира нестихващи потоци от бежанци и икономически мигранти заедно с повишаване на терористичната активност.

България до момента е приела и регистрирала достатъчен брой бежанци. Когато говорим за съотношение между нашия брутен вътрешен продукт и глава от населението, ние сме изпълнили до голяма част задължението си. Ние не се противопоставихме на квотите от гледна точка на това да се облекчи тежестта върху определени държави, но заявихме, че това не е решаване на проблема, заяви външният министър Даниел Митов по време на годишния отчет на своето ведомство.

През цялата година бежанците бяха тема на коментарите и на управляващи, и на опозиция. Специално заседание на КСНС при президента бе свикано на 10 ноември.

Най-непосредствен и актуален за страната ни е рискът от продължаване или нарастване на миграционния поток към и през България – каза по време на заседанието президентът Росен Плевнелиев. – Опасността от терористични действия в Европа се засилва. Европейски граждани вземат участие във военните действия на страната на Ислямска държава и други терористични групи. Основен приоритет е защитата на държавната граница.

След атентатите в Париж темите за тероризма и бежанците станаха още по-свързани и още по-отчетливи. България бе посетена от британския премиер Дейвид Камерън. Той и премиерът Борисов разговаряха по три важни теми: реформите в ЕС, борбата с тероризма и бежанската криза. На 4 декември двамата премиери обходиха българо-турската граница при граничен пункт Лесово. Гостът остана доволен от усилията, които се полагат за опазване на външната граница на ЕС.

В последните месеци международната общност показа, че е готова сериозно да се заеме с „Ислямска държава“. На 24 ноември Турция свали боен самолет на Русия – една от страните с активно участие във войната срещу ИДИЛ, който нарушил въздушното й пространство. Острият сблъсък между двете държави отекна в цял свят и се пренесе и в нашата страна. Лидерът на ДПС Лютви Местан от трибуната на парламента прочете декларация за сваления самолет в подкрепа на Анкара.

Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Турция многократно. Нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава член на НАТО е нарушаването на пространството и суверенитета на самия атлантически съюз.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган критикува Местан за политиката му за сближаване с режима на Ердоган в Турция. На новогодишно тържество пред партийния елит Доган обяви, че ДПС трябва да се поднови и подчерта, че Движението не може да се подмени дори с подкрепата на съседни държави. Лютви Местан бе изключен от всички постове в партията на 24 декември, неговия рожден ден. Доган отправи и още едно послание: Такава ще бъде съдбата на всеки един, който се изправя срещу националните интереси на България.

Свободата Санчо е велико нещо. Нямам от какво да се срамувам. От мен трудно ще изградят образа на предателя, каза Лютви Местан.

Той и още трима депутати напускат ПГ на ДПС и стават независими. Бъдещето ще покаже дали Местан ще сформира нова партия.

И някъде между всички разговори за бежанците онези, които трябва да ни пазят, излязоха на протест – безпрецедентен, който блокира възлови кръстовища в големите градове на страната. В крайна сметка полицейските протести спряха и отстъпиха място на разговорите в сектор „Сигурност”, а тези разговори са за пари. Финансовият министър Владислав Горанов обеща да даде пари на министерствата на вътрешните работи и отбраната, но настоя за радикални реформи, защото и двете министерства струват много на държавата, както и цялата правителствена политика. Неосъществената реформа във вътрешното министерство даде първата си жертва – министър Вучков подаде оставка. Смени го Румяна Бъчварова, която е и вицепремиер. И тя обещава реформи.

2015-а трябваше да бъде годината на реформите – в съдебната система, в здравеопазването, в сектора за „сигурност”, в пенсионната система.В годината на изборите за местна власт всяка една от политическите сили в управлението искаше да регистрира успехи. Реформаторите искаха старт на здравната реформа и на конституционните промени, свързани със съдебната власт, от АБВ настояваха за пенсионна реформа, а по различни поводи патриотите плашеха с прекратяване на подкрепата за правителството, ако няма реформи. Недоволни, малките партньори в управлението трябваше да плащат висока цена, за да минат поне част от идеите им – с послушание към ГЕРБ и с подкрепа за прокарване на далеч по-непопулярните идеи на мандатоносителя. От АБВ, РБ и ПФ се запънаха правителството да вземе 16 млрд. лева нов дълг, но се оставиха да бъдат убедени, въпреки протестите на хората. От опозицията само БСП твърдо се противопостави на новия дълг. ДПС го подкрепи. Движението се стара през цялата година да бъде и опозиционна партия, но и такава, от която да зависи политиката на ГЕРБ и го постигна. Референдум, конституционна реформа, антикорупционен закон – куп задачи за вършене, за които ГЕРБ искаха максимално широка подкрепа.

Тази година бе изборна и не мина без разместване на политическите пластове. В изборите за местна власт ГЕРБ, партията на премиера Борисов, взе кметските постове в 21 от 27-те областни центрове. На три места спечели Реформаторския блок. Само в Кюстендил ГЕРБ и реформаторите се явиха с обща кандидатура и спечелиха още на първия тур, както от ДПС в Кърджали. За първи път лявата БСП остана без кмет в нито един областен град. 2015-а ще се запомни и с един абсолютно бутафорен референдум, който бе окастрен точно от най-големите му застъпници – ГЕРБ и РБ. На въпроса дали да са проведе дистанционно електронно гласуване, суверенът отговори с категорично „да”. Прагът за валидност на референдума се оказа непосилен. При по-малко от 40% гласували, единственият резултат е, че след Нова година парламентът ще обсъди резултата и ще го подложи на гласуване.

Оказа се, че това е годината и на трудния баланс – между партньори с на пръв поглед различни интереси, но една цел – оставане в управлението. Петата поправка на Конституцията вече е факт с гласовете на 189 депутати. Промените разделиха ВСС на две квоти и засилиха ролята на инспектората. „Ябълката на раздора” стана вътрешното съотношение на квотите. Реформаторите искаха парламентарните представители да са повече, а АБВ предложиха превес на прокуратурата. Това остана и в окончателния вариант.

С това гласуване бе направена една важна и символична стъпка към утвърждаване на съмнението за това, че в България все повече се говори за върховенство на главния прокурор. Поради което аз, с голямо облекчение, мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието и днес ще направя всички стъпки, необходими за своето оттегляне, заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Христо Иванов.

Веднага след него от управлението се оттегли лидерът на ДСБ, партия от РБ, Радан Кънев. Това доведе до протести и на улицата отново излязоха стотици.

Нека кажем „не” на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно „Стига вече толкова!“, заяви председателят на ВКС Лозан Панов. Оказа се, че желаещите да напуснат властта са малко.

След срещата на лидерите на петте партии и петимата министри, излъчени от Блока, бе решено РБ да продължи участието си в управляващата коалиция. Партията „Демократи за силна България” остана в опозиция, а министърът на здравеопазването Петър Москов продължи да бъде член на кабинета, но напусна поста си като зам.-председател на ДСБ.

Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция. Ние потвърждаваме доверието си към министрите на Реформаторския блок, обяви Найден Зеленогорски в специална декларация.

Само Националното събрание на ДСБ може да вземе решение за излизане от Реформаторския блок, заяви Радан Кънев и напомни, че партията му няма да напуска Реформаторския блок.

Така кризата във властта се оказа „буря в чаша вода“ и се превърна в световно политическо явление, наречено „опозиция на власт”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна