Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР решава с колко да падне цената на природния газ

| обновено на 30.12.15 в 07:58
Снимка: БГНЕС
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще вземе окончателно решение за цената на природния газ на закрито заседание днес. "Булгаргаз" предлага тя да се понижи с 2,1% от 1-ви януари, а Комисията смята, че намалението трябва да е с 2,3 на сто. 

С най-малко 10% може да поевтинее природният газ от април, прогнозира изпълнителният директор на дружеството Петьо Иванов.

Според него това се дължи главно на дългосрочните договори за доставка на газ с "Газпром" и на факта, че от пролетта "Булгаргаз" няма да използва синьо гориво от газохранилището в Чирен.

Смятаме средната доставна цена да е около 170 долара на вход на България, като очакваме съществено намаление за второ тримесечие. Доста ще е. Все пак говорим от позицията на сегашните ценообразуващи фактори, т.е. петролът е на определено равнище, Чирен няма да бъде ценоопределящ фактор за второ тримесечие. Ние сме изчерпали най-вероятно и залежите, които имаме или най-малкото няма да имаме добив във второ тримесечие, посочи Петьо Иванов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени