Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две турски частни авиокомпании анулираха временно руските полети

Две големи турски частни авиокомпании временно анулираха полетите си до Русия. Това са Пегасус Еърлайнз и Онур Еър. Те са понискотарифни в сравнение с Търкиш еърлайнз, националната авиопревозваческа компания на Турция. Пегасус се предпочита от много пътници и от Турция, и от Русия.

От авиокомпанията информираха, че причина за анулирането е, че от руска страна не са били издадени визи за персонала на компанията. Полетите се спират до 13 януари. Дотогава  се надяват да бъде разрешен проблемът.

Смята се, че отказът за визите е в рамките на санкциите, които Москва предприе от 1 януари т.г.срещу Турция заради сваления руски бомбардировач в нарушение на турското въздушно пространство на 24 ноември м.г.

Поради същата причина Русия отмени едностранно безвизовия режим за турските граждани, който бяха договорили Анкара и Москва.

Турски граждани твърдят още, че Москва отказва да издава визи дори за бизнес и служебни посещения в Русия, а също и за случаи, в които били връщани обратно от летището дори ако са с визи.

Турция продължава да спазва безвизовия режим за посещенията на руските граждани.

В същото време тарифните полети на Търкиш еърлайнз за Русия продължават без прекъсване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна