Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Първа инвестиционна банка" придоби активите на "Кремиковци"

Кремиковци
Снимка: БГНЕС

"Първа инвестиционна банка" придоби активите на спрения металургичен комбинат "Кремиковци". Според банката по този начин ще бъдат ускорени преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор. До осъществяване на сделка с краен инвеститор за активите ще се грижи дъщерно дружество на банката. 

Активите на "Кремиковци", които досега са притежавани от "Елтрейд къмпани" и "Феросплавен завод", вече ще бъдат собственост на "Първа инвестиционна банка". През 2011-та година банката е предоставила мостово финансиране с цел покупка на обособена част от имуществото на "Кремиковци". От банката уточняват, че до придобиването, кредитът е погасяван редовно.

Поради световната икономическа и финансова криза индустриалното производство се сви в пъти и цените на стоманената продукция на световните пазари паднаха на рекордно ниски нива. Това доведе до промяна на стратегията на инвеститорите, което отложи инвестиционните им намерения за покупка на активите, коментират от банката. Задълженията са покривани от продажба на непроизводствени активи, транспортни и железопътни услуги, добив на скрап и инертни материали и пренос на електроенергия.

Прекратени са работата на доменните пещи и коксохимическото производство, като мощностите им са демонтирани и продадени. Те бяха основният замърсител на въздуха над град София и региона. Част от територията на комбината е рекултивирана и облагородена, припомнят от банката. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна