Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверки за незаконна сеч в района на Раковски

Снимка: БГНЕС

Проверки за незаконна сеч извършиха служители на Изпълнителната агенция по горите в района на Раковски. Там, както и в Ботевград, Самоков и Разлог са регистрирани най-много случаи на незаконен добив на дървесина. Над 500 са така наречените "системни" нарушители, заяви Димитър Баталов, директор на дирекция "Опазване на горите" към Изпълнителната агенция по горите. Той подчерта, че  за ограничаване на незаконната сеч са необходими спешни законодателни промени.

През 2015 година са съставени 14 хиляди акта, но са събрани едва 11 процента от наложените глоби, съобщи още Димитър Баталов.

Тези системни нарушители нямат страх. Те се чувстват недосегаеми, тъй като са социално слаби, безработни, нямат имоти и когато цялата агенция по приходите реши да събере вземанията от тях, се оказва, че няма какво да им вземе и точно тези нарушители влизат ежедневно и извършват тези нарушения по няколко пъти с малки количества. Например, возат по една каруца на ден и когато ги заловим, се оказва, че нарушението не е кой знае колко голямо, но когато го умножиш по няколко пъти на ден, правят курсове и съответно по 30 дена в месеца. Вече размерите на нарушенията и на незаконно отсечената дървесина нараства.

На черния пазар дървесината се продава по-евтино с 40 до 50 процента, това създава проблеми и на законните търговци, допълни Димитър Баталов. Той е категоричен, че единствено въвеждането на по-строги санкции ще доведе до пресичане на незаконната търговия и безразборното изсичане на горите:

Предприемаме стъпки да променим наказателкия кодекс в посока, при повторно нарушение вече да не се налага административно наказание, а да се налага по-сериозно наказание като пробация или присъда.

Димитър Баталов допълни, че до два месеца законодателните промени трябва да бъдат внесени за обсъждане в комисия в народното събрание, след което и да бъдат гласувани


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна