Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от НАТО отхвърлят руските претенции към противоракетната им отбрана

НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от НАТО не могат да приемат руските искания за ограничаване на противоракетната им отбрана, тъй като има заплаха от Северна Корея, заяви представител на американския Държавен департамент, цитиран от Ройтерс. Миналата седмица Пхенян обяви, че е извършил успешно изпитание на водородна бомба, което би означавало подобряване на капацитета на страната да удари Япония и Съединените щати.   

Информационните агенции припомнят, че през 2012 година Алиансът се съгласи да развива способностите си за противоракетна отбрана в Европа. Румъния прие да разположи на територията си елементи от системата, а в Турция вече има радар за засичане на ракети. В Испания е изпратен ескадрен миноносец, а от 2018 година и Полша ще приеме елементи от противоракетния щит, като изграждането на обекта започва тази година.

Няма да се съгласим да ограничим системите си, защото ни е нужна гъвкавост за справяне с динамичната и развиваща се заплаха, каза заместник-помощникът на държавния секретар за контрола над въоръженията Франк Роуз. Северна Корея има голям брой балистични ракети и често ги тества, аргументира се Роуз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна