Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима заподозрени са арестувани за терористичната атака в Джакарта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима заподозрени са арестувани във връзка с терористичната атака в столицата на Индонезия Джакарта, съобщиха полицейски източници. Отговорност за нападението, при което загинаха седем човека, пое т.нар. групировка "Ислямска държава".

Бахрун Наим е името на индонезийския боец, които се предполага, че е инструктирал самоубийците, провели вчерашната атака. Според разследващите той е бил арестуван на няколко пъти за връзки с радикални организации, преди окончателно да се установи в Рака, център на "Ислямска държава". Наим е основен организатор на подготвяни атентати миналата година, които индонезийската полиция е успяла да предотврати. Според директора на полицията в Джакарта целта на Наим е да организира всички симпатизанти на групировката в Югоизточна Азия.

Нападението е първата атака срещу най-многолюдната мюсюлманска страна в света. Въпреки първоначалния шок експертите са категорични, че става дума за зле подготвени бойци, които са използвали примитивни оръжия. Недобрата им организация също обяснява малкото жертви – пет от седемте убити са самите нападатели.

Смяташе се, че Индонезия, стабилна демокрация, в която се изповядва умерена форма на ислям, успешно се е справила с местните форми на религиозен екстремизъм. След вчерашните неочаквани атаки в цяла Югоизточна Азия бяха повишени мерките за сигурност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна