Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПСС: Условията за туризъм във високите планински части са лоши

Отлага се традиционното изкачване на Черни връх

Снимка: БГНЕС
Условията за туризъм във високите части на планините са лоши, заради снегонавявания и опасност от лавини, каза през „Хоризонт" Тервел Тотев от Планинската спасителна служба /ПСС/. Хората трябва да тръгнат към планините със зимна екипировка и с помощни средства:

Условията във високите части са лоши. Навсякъде вали сняг. В по билните части духа умерен до силен вятър. Снегът е навят, като трябва да се има предвид, че навлизането в север, североизточните и източните склонове, с наклон между 40 и 20 градуса, е опасно, тъй като може да се предизвика лавина. Хората трябва да имат предвид, че трябва да следват зимните маркировки и преходите може да са затруднени, тъй като ще трябва да бият пъртина. Трябва да са облечени със зимни дрехи, зимна екипировка, добре е да ползват снегоходки, тъй като по прогноза би трябвало да навалят между 50 сантиметра и 1 метър сняг, което означава, че придвижването в планината ще е изключително затруднено без помощни средства.

Заради вятъра и снеговалежа е отложено и традиционното изкачване на Черни връх, по повод 153 години от рождението на Алеко Константинов, поставил началото на организирания туризъм у нас. Инициативата трябваше да се проведе за трета поредна година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна