Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани на Русе, Сливен и Силистра протестираха срещу винетките и високите цени

Снимка: БТА

Пътят от Силистра за Русе на изходната част на Силистра блокираха с автомобили за около час в късния следобед стотина участници в днешния "Национален протест срeщу безобразията в България”. Протестиращите са направили своята организация чрез социалните мрежи. Според един от организаторите Владимир Костов, протестът, в който участваха предимно млади хора, не е политически, а против високите цени и ниските доходи на хората. 

Проблемът с винетките, с цените на горивата, с цените на тока, с ниските пенсии. Много са нещата, които не са наред. Като цяло, ако можем да събудим българите.

Младежите са категорични, че няма да допуснат инициативата им да бъде опорочена от политически изяви:

Не сме привърженици на нито една партия. Надяваме се по този начин да покажем, че по-важно е желанието на българина, а не е важно желанието на партиите. Защото те само обещават, а нищо не правят.

Младите хора се надяват, протестът им да прерасне в движение, което да работи целенасочено за цялостна промяна в страната и призовават хората да не се страхуват да изразяват гражданската си позиция:

Докато си седим в къщи, няма да променим нищо. Ще излезем на улицата и да помогнем с каквото можем. Надяваме се да променим много неща. Хората, ако имат сърца да помогнат на България. Въпрос на време е да постигнем нещо.

Едва десетина русенци се включиха в "Националния протест за промяна на статуквото", който се проведе в района на Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" при Русе. Нулевата температура на въздуха, силният вятър и интензивният снеговалеж се оказаха бариера за протеста на русенци. Ето какво заявиха част от протестиращите:

Над 3500 човека сме, те са няколко групи. Може би сме 5-6000, ама сега сме няма и 10 коли.

Това е критично нищожество, но на мен съвестта ми е чиста. Тези, които седят сега пред телевизора, интернет и в кръчмата, утре те ще плащат ток и винетка.

Според организаторите, които за Русе останаха анонимни, трябваше да се блокира ГКПП "Дунав мост", който е едно от 20-те възлови места в страната. И трябваше държавната власт да чуе и види протестиращите.

Хората да дойдат тук да покажат, че са съгласни с това, което се случва в цялата държава.

Половин час след началото на протеста малкото активни граждани също се разотидоха след символична обиколка на граничния пункт.

Организирани във Фейсбук граждани блокираха за кратко пътя Сливен-Ямбол в района на село Крушаре. Гражданската инициатива беше обявена като част от национален протест, свикан на няколко места в страната, срещу хаоса и липсата на ред и справедливост в държавата. В дъжд, студ и лошо време, 50 сливенци пристигнаха днес следобед с автомобили на разклона за село Крушаре на пътя Сливен-Ямбол.

Тук съм, за да изразя гражданската си позиция. Не съм съгласен с политиката, която се води в държавата. С монопола на мафията, с пълното беззаконие и насаждането на страх сред гражданите. Крайно време е да покажем, че България е на българите и ние сме хората, които трябва да поставяме условията и да спазваме правилата.

Да има върховенство на закона и той да се прилага еднакво за всички. Да започнем да мислим за българина в България, който всъщност е градил тази държава. Българинът е малтретиран в собствената си държава, унижаван, ощетяван.

Протестиращите блокираха за кратко и частично, пешеходната пътека за село Крушаре, пресичайки я неколкократно, за да покажат своето недоволство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна