Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Независимо от политическите трусове, България трябва да реализира председателството на Съвета на ЕС

Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Съветът по европейските въпроси към Министерския съвет обсъди четирите области, в които ще се работи приоритетно: ефективен енергиен съюз, работни места и конкурентоспособност, миграция и сигурност, политика в областта на климата. Председател по координацията на европейските политики и институционалните въпроси, вицепремиерът Меглена Кунева, ще ги представи по-късно днес на депутатите от комисиите по европейските въпроси и по външна политика по повод предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018 година от България.

В интервю за „Преди всички“ депутатът от "БСП - лява България" Кристиан Вигенин каза, че до края на седмицата предстои тези приоритети да се дискутират с останалите две страни от нашето председателство - Великобритания и Естония:

Заседанието на Съвета по европейски въпроси беше с присъствието на депутати от комисиите по европейски въпроси и комисията по външна политика. Ние чухме представянето на г-жа Кунева, съответно и позициите на отделните министерства. На този етап обаче, бих направил оценката, че все още са насипни тези приоритети, все още липсва по-голямата политическа цел, която си поставяме, липсва очертана амбицията на страната ни – какво ние бихме искали да оставим като отпечатък, защото председателството не е само въпрос на организационно действие, то има за своя цел и реализирането на определени инициативи, които са важни за страната. Дискусията тепърва предстои. Не можем да имаме колебание по отношение на общата стратегическа рамка, т.е. тези основни направления. Смятам, че можем да постигнем свои собствени инициативи и да погледнем на нашето председателство и малко по-широко.

Мандатът на това правителство и на това НС изтича точно по време на българското председателство, каза Вигенин и подчерта:

Много е възможно, ако изобщо това правителство изкара целия си мандат, в една доста сложна среда да се проведе то, което ще изисква от сега да сме напълно насяно, че трябва да се формира една много силна администрация, която, независимо от политическите трусове, да може да реализира това председателство.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна