Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комари разнасят в Латинска Америка вируса Зика, от който се раждат бебета с микроцефалия

Колумбийският здравен министър Алехандро Гавирия (вдясно) и заместникът му Фернандо Руис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рязък скок в броя на бебетата, родени с микроцефалия (необичайно малък обем на мозъка) вследствие на заразяването на майките им по време на бремеността с разнасяния от комари вирус Зика отбелязва доклад на здравното министерство в Бразилия, цитиран от Би Би Си. От 22 октомври м.г. до 16 януари т.г. са регистрирани 3893 такива случаи, докато за същия период от миналата година са записани около 150 случая.

Сериозно нарастване на случаите на заразяване със Зика се забелязва и в други латиноамерикански страни, особено в Колумбия, където има вече 13 500 души, пипнали вируса, както извести Алехандро Гавирия, колумбийският здравен министър : Имаме 560 бременни жени, които са заразени. Общо заразените са 13 500. Въз основа на опита ни с други вируси и разпространението им, сега се опасяваме, че заразените ще достигнат между 600 000 и 700 000.

Случаи на заразяване са регистрирани и в Салвадор, Гватемала, Френска Гвиана, Хаити, Хондурас, Мартиника, Мексико, Панама, Парагвай, Суринам, Венецуела, Пуерто Рико.

Учени от института "Пастьор" във Френска Гвиана са изолирали пълния геном на вируса Зика. Установено е, че произходът му е от Полинезия, където е поразил редица острови през 2013 и 2014 г. През 2015 г. първите случаи са регистрирани и в Бразилия. Само след една година има вече над един милион заразени латиноамерикнаци.

Симптомите на вируса, предаван при ухапване от комари, не са тежки. Обикновено има обрив по лицето и лека температура. Може да доведе до смърт, само ако заразеният има съпътстващи заболявания.

Най-сериозни последствия вирусът предизвиква у бременни жени, които поразява. Техните деца се раждат с микроцефалия. Според учените децата най-вероятно носят и други генетични увреждания. Смята се, че вирусът се предава от майката на детето чрез плацентата или чрез имунните клетки.

Няма друг начин за преборване на вируса, освен унищожаване на вида комари, които го пренасят. Разработват се методи за генетичното модифициране на насекомите така, че мъжките екземпляри да измират още преди да достигнат полова зрелост и така да не могат да се размножат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени