Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС настоява да бъде отложено разглеждането на второ четене на Закона за тютюна

Снимка: БГНЕС

Депутатите от ДПС ще настояват да бъде отложено разглеждането на второ четене на Закона за тютюна, стана ясно след приключилата среща в парламента между парламентарната група и асоциациите на тютюнопроизводителите. От ДПС предупредиха, че предстои много сложна ситуация и стачна готовност в сектора.

От ДПС очертаха много проблеми за тютюнопроизводителите тази година и припомниха, че предложеният нов закон за бранша е отхвърлен на първо четене от ресорната комисия. В момента са приети и текстове за изменение, които повече ще създадат проблеми, категорична е Фрихан Ахмедова от ДПС:

Това, че се изисква регистрация на тютюнопроизводителите и в закона се заковават с три точки, по които те са задължени в срок до 31 март да го направят. Нашето искане е те да бъдат определени в наредба. Така направен законът е формален и не решава проблема.

Алиосман Имамов настоя за консултации с ГЕРБ:

Очевидно е, че някои от тези текстове не бива да бъдат приети в този си вид. Трябва активно да бъдат включени в тези консултации браншовите организации. Те основателно споделиха своите тревоги. Зреят протести.

Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн, също настоя за диалог:

Ние не сме тръгнали веднага на протести. Възпираме ги всички тютюнопроизводители. Те са недоволни от това, че кампанията всяка година има проблеми. Ние искаме да има заложено начало на изкупната кампания, край на изкупната кампания, реален срок за сключване на договори, реална дата - 15 февруари, за раздаване на семената, да има колективен договор между фирмите и сдруженията, с участие на представители на тютюнопроизводителите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна