Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кери: Усилия и добри намерения могат да доведат до вдигане на санкциите срещу Русия

Кери: Наскоро сключеното споразумение с Иран е важен повратен момент

| обновено на 22.01.16 в 16:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Джон Кери заяви пред делегатите на Световния икономически форум в Давос, че трябва да предприемат мерки, за да гарантират бъдеще на почтеност и мир. Кери фокусира изказването си върху борбата срещу "Ислямска държава", като каза, че битката далеч не е свършила, но че групировката ще бъде победена. Той също така заяви, че наскоро сключеното споразумение с Иран е важен повратен момент:

Иран се съгласи никога повече да не се стреми към ядрено оръжие и това е узаконено в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, както и в самото споразумение. Приятели, регионът е по-безопасен, светът е по-безопасен.

Според Джон Кери, с усилия и добри намерения от двете страни, минските споразумения за Украйна ще бъдат изпълнени през следващите месеци, предаде Ройтерс. По думите му, това може да предостави възможност за вдигане на санкциите срещу Русия. В речта си Кери каза още, че той и вицепрезидентът Джо Байдън са се срещнали тази седмица в швейцарския курорт Давос с украинския президент Петро Порошенко, за да помогнат да се гарантира пълното реализиране на минските договорености.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна