Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители по география протестираха заради промяна на учебния план по "География и икономика"

| обновено на 23.01.16 в 12:32
Снимка: БГНЕС

Учители по география протестираха пред Министерството на образованието заради промяната в учебния план на техния предмет. Част от съдържанието по предмета "География и икономика", което досега се е изучавало в седми клас, ще трябва да се преподава на петокласници. Според учителите децата на тази възраст все още не са подготвени за толкова сложен материал. Освен това, броят на часовете се намалява, което допълнително ще затрудни усвояването на материята.

Въпреки минусовите температури учители по география протестираха пред Министерството на образованието с искане промените в учебния план да се отложат за една година и да се направят качествено. В противен случай децата ще намразят предмета.

В момента става така, че те отиват на матура с География, защото смятат, че е лесно. Тръгва се по частни уроци, тръгва се по школи, наливаме пари в сивата икономика.

Само след 15-ти септември, тогава когато родителите, защото те в момента абсолютно нямат идея какво предстои да се случи на техните деца, отворят учебниците и трябва да започнат и те да се занимават с учебното съдържание, тогава мисля, че повече хора ще бъдат тук, коментираха протестиращи.

Промените могат да засегнат и други учебни предмети, например - историята:

Това, което пък чувам, е още по-безумна идея. От седми клас от стари учебници да се прецизира материалът, да се преподава. Препоръчвам на министъра на образованието да прочете учебника по история за седми клас и да се произнесе как този учебен материал ще бъде свален в пети клас да се преподава, когато там се изучава Древен Изток, Древна Гърция, Древен Рим. Това е просто безумие, което се предлага.

Говорим за формирането на една добра географска култура, която да позволява по нататък на нашите бъдещи граждани на републиката да не говорят глупости. Ако станат президенти, зад гърба им да няма скалисти планини, а Пирин.

В пети клас ще се изучават два континента - Африка и Антарктида, които към момента са били в учебното съдържание за седми клас. Нина Георгиева и Константин Янков - преподаватели по "География и икономика" в бургаски училища, заявиха:

Няма да коментирам, че трудно правят разлика между време и климат. Няма да коментирам магмени, метаморфни и седиментни скали, които въобще не им е мястото в пети клас. И не мисля, че е редно Африка и Антарктида да бъдат свалени в пети клас. Ако все пак ги свалят, трябва изискванията да бъдат значително по- занижени.

Възможно е като учител да си изрецитираш урока, но това абсолютно означава, че ученикът няма да разбере нищо. Ще ви дам пример с Антарктида – в един учебен час трябва да му опишеш географското положение, да опишеш и ефекта на озоновата дупка, заяви Константин Янков.

В предаването "Хоризонт до обед" в петък Александър Дрингов и Христина Маркова от образователното министерство защитиха реформата:

В пети клас часовете по География са 51, ако той въвежда по 10 понятия на час, това означава 500 понятия. Няма как това да се случи.

Осигурихме възможност да се изучават голяма част от темите през континентите, отпаднаха понятия като „природни условия и ресурси“, които ще се изучават на много по-късен етап на средното образование, коментира Христина Маркова.

Преструктурирането на учебното съдържание е било публикувано за обществено обсъждане, но не са постъпили много мнения. Днешният протест не е първият заради учебния предмет "География и икономика".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна