Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рахой остава кандидат-премиер и клейми като опасна лявата коалиция

Мариано Рахой по време на форума на Народната партия в Кордоба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Действащият испански премиер Мариано Рахой увери днес в своя реч в Кордоба пред андалуския актив на своята Народна партия, че продължава да поддържа кандидатурата си за премиерския пост и заклейми като нестабилна и опасна за страната евентуална коалиция между социалистите и алтернативната партия "Подемос", съобщава испанската преса.

В петък вечерта, по време на консултативна среща с крал Фелипе Шести относно сформирането на ново испанско правителство след изборите на 20 декември, Рахой беше казал на краля, че засега няма да предлага проекто правителство за гласуване в парламента, защото няма да събере нужната подкрепа. Част от медиите го приеха като отказ от мандат, въпреки че формален мандат не му е бил връчван. Други медии обаче съзряха тактическа стъпка назад, за да се предизвика тревога в обществото и да се подтикнат колебаещите се политически сили да подкрепят предлаганата от Рахой широка коалиция между неговата Народна партия, социалистите и либералната "Сюдаданос".

Днес в речта си в Кордоба Рахой каза: И сега какво? Аз продължавам да поддържам моята кандидатура! Абсолютното мнозинство на Народната партия в Сената и водещият брой на депутати от Народната партия в Конгреса са гаранцията, че няма да позволим да се вършат глупости. Гаранция са, че ще се отстоява единството на Испания, националния суверенитет, равенството между испанците, икономическото възстановяване и създаването на работни места.

Рахой остро разкритикува възможната правителствена коалиция между оглавяваните от Педро Санчес социалисти, "Подемос", Обединена левица и малките сепаратистки партии, влезли в парламента: Те могат да съберат достатъчно гласове. Но ще нанесат много вреда на страната ни. Няма да могат да управляват, защото имаме мнозинство в Сената. Казват, че ще реформират конституцията, но лъжат. Защото нямат достатъчно гласове за това. Това така безнадеждно желано от г-н Санчес правителство ще зависи от заповедите на "Подемос", ще е ипотекирано при тях и ще е унизено. Но за да си премиер на Испания, не бива да си ипотекиран и унизен. Нуждаем се от премиер с достойнство!

Офертата за ляво правителство бе подадена от лидера на "Подемос" Пабло Иглесиас на срещата му с краля в петък, но бяха поставени ред условия на социалистите, които днес ги нарекоха "шантаж". Социалистическият лидер Педро Санчес потърси лидера на либералната "Сюдаданос" Алберт Ривера за сондиране на мнения по кризата.

Испанската социалистическата работническа партия (ИСРП) излезе днес с декларация, в която осъди решението на Рахой хем да се откаже да представя свое правителство в парламента, хем да запази кандидат-премиерската си кандидатура. ИСРП настоява Народната партия или да изпълни ангажимента си за сформиране на правителство, или официално да се откаже от мандат, а не да прибягва до тактически ходове, изчаквайки по-удобно за себе си разположение на силите.

Идната седмица крал Фелипе Шести започва нов кръг от консултации за сформиране на правителство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна