Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 200 делегати ще присъстват на Националната конференция на Мюсюлманската общност в България

| обновено на 24.01.16 в 11:37
Снимка: БГНЕС

Мюсюлманската общност в България избира в неделя главен мюфтия, както и председател и членове на Висшия мюсюлмански съвет, като на редовната й национална конференция се очаква да присъстват над 1 200 делегати от цялата страна.

Досега единствената кандидатура за главен мюфтия е на настоящия Мустафа Алиш Хаджи. Няма и друго предложение за председател на Висшия мюсюлмански съвет, освен Ведат Ахмет, който в момента е изпълняващ длъжността.

Други кандидати може да се появят преди началото на конференцията, поясни главният секретар на Мюфтийството Ахмед Ахмедов

Редовната Национална мюсюлманска конференция е вследствие на изтичане на мандата на предишното ръководство, за да се избере ново ръководство на Мюсюлманското религиозно изповедание. За целта в края на декември миналата година са проведени общи събрания във всички мюсюлмански настоятелства и са излъчени делегати, които да могат да представляват на този най-висш форум мюсюлманската общност от цялата страна.

Делегатите са над 1 200, които ще упражнят своето свободно право на глас по отношение на кандидатите, които ще се обявят на самата конференция. Това ще бъде тяхната воля, която, надявам се, че българските институции ще уважат и ще регистрират, за да може бъдещото ръководство да продължи да работи в дух на конструктивен порядък,
 подчерта Ахмедов.

На форума присъстват представителите на ДПС Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Юнал Лютфи, както и отцепниците от Движението Лютви Местан и Хюсеин ХафъзовПрисъсва и турският посланик в София Сюлейман Гьокче.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна