Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Руските въздушнокосмически сили помогнаха да се обърне ситуацията в Сирия

Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Действията на руските въздушнокосмически сили реално помогнаха да се обърне ситуацията в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров. На годишната си пресконференция, отчитаща постигнатото през миналата година, Лавров посочи, че един от ключовите моменти на 2015 г. е била инициативата на руския президент Владимир Путин за създаване на широка антитерористична коалиция под егидата на ООН.  Според него обаче "капризите" на някои от участниците в сирийския мирен процес са го саботирали.

Когато се опитват да поставят условия за колективна борба с тероризма - условия, които нямат отношение, каквото, ще се съгласите, е искането за смяна на режима в Сирия например, и чак след това да започнем заедно да се борим с тероризма ... Смятам, че това е огромна грешка
.


Лавров заключи също, че е невъзможно в Сирия да се постигне мир без участието на кюрдите.

Руският първи дипломат коментира още, че Украйна е ненадеждна като маршрут за транзит на газ към Европа и заяви, че проектът за газопровод "Северен поток 2" е изгоден:

Започна активна работа по проектирането и изграждането на газопровода "Северен поток 2". Това е един изцяло търговскси, икономически проект, който ще е изгоден както за Германия, така и за цяла Европа.


За сиутацията в Украйна Сергей Лавров потвърди, че Русия ще съдейства на украинците, за да възстановят националното съгласие в страната си.

Като цяло ще подкрепяме и занапред всеобхватно и единствено мирно решаване на вътрешноукраинската криза. Ще продължим да съдействаме, за да възстановят украинците националното съгласие и да постигнат нормално устойчиво развитие
, добави Сергей Лавров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна