Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотичният фронт поиска три оставки в просветното министерство

Снимка: БГНЕС

Заради скандала с учебния материал парламентарната група на Патриотичния фронт поиска заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева и други чиновници на ръководни длъжности да понесат отговорност. Това оповести депутатът Красимир Богданов:

При такъв голям скандал не може всичко да остане само в рамките на някакви експертни мнения и становища. Някой трябва да понесе отговорност за това, което се случи. Това са хората, които са пряко отговорни за тези скандални планове и програми, които бяха обявени като предварителни. Разбира се, това са директор дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" Евгения Костадинова, госпожа Мюйессер Солак - началник на политическия кабинет на министъра на образованието, ресорният заместник-министър на образованието и науката - госпожа Ваня Кастрева с ресор "Средно образование". Смятаме, че трябва да бъде потърсена отговорност.

Министър Тодор Танев също каза, че ще има промени в екипа му: 

Би било съдбоносна грешка, ако аз взема по-драстични мерки - да уволнявам, в смисъл да уволнявам големи количества, което се очаква от публиката - да има кръв. Нека публиката да помисли за другото, мога ли да обезглавя министерството. В момента в останалите експерти да създам страхове точно в момент, в който трябва да вършат работа. Няма да ги стимулирам, но в никакъв случай няма да има и затваряне на очите пред това, което предстои. 

По-рано темата за промените в учебните планове за средно образование коментира и омбудсманът Мая Манолова. Според нея е било необходимо предварително да се направи обществено обсъждане на предложенията.



 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна