Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родолюбци от цялата страна протестираха с митинги и шествия срещу промените в учебниците

| обновено на 30.01.16 в 15:12
Снимка: БГНЕС

Протести срещу подготвяните нови учебни програми по история и по литература се проведоха в Карлово, Варна и в Смолян. Недоволството е срещу отпадането на знакови произведения от българското Възраждане и въвеждането на нови термини в учебниците по история.
В Карлово гражданите се събраха на площада пред Паметника на Апостола на фона наЗа участието си в митинга много от присъстващите бяха подготвили плакати с известни цитати от текстове на български възрожденци. Развяваха и знамена. Всички бяха категорични, че няма да допуснат подмяна на българската история и българската литература:  патриотични песни. За митинга пристигнаха и жители на Сопот, Калофер и близки до тях населени места. Дойдоха  и представителни групи от цялата страна на сдружение "Хайдути", Национален комитет "Родолюбие", дружеството "Традиция", облечени в носии-униформи, развяващи българският трикольор. За участието си в митинга много от присъстващите бяха подготвили плакати с известни цитати от текстове на български възрожденци. Развяваха и знамена. Всички бяха категорични, че няма да допуснат подмяна на българската история и българската литература. Част от присъстващите заявиха

Обичам България и не трябва да забравяме, че сме българи преди всичко, да не забравяме традициите, Аз съм от дружеството" Традиция" и съм един от организаторите, за да не се подменя историята на България и всички истински българи и патриоти веднага ще надигнат глава, и няма да го позволят.

- Хората в една държава трябва да знаят историята на самата държава. Защо трябва да я знаят? В самата история има и хубави моменти, има и тежки моменти. Когато един народ оцелее в тежките моменти, трябва тези моменти да се уважават и да се почитат, а не да се отстраняват и да показват само лъскавите победи. Ние трябва да уважаваме всичко, което се е случило в страната. И това не трябва да бъде премахнато от учебниците.

Заместник-кметът на Карлово Антон Минев прочете приетата от Общинския съвет декларация, в която се отправя призив - писането на нови правила на учебните програми да става само след обществено обсъждане:


Процесът на подмяна и фалшифициране на българската история и българската литература са само един от механизмите за обезбългаряване.  Това са единствените учебни предмети в българското училище, от които зависи националната сигурност на страната. Призоваваме отговорните държавни институции в лицето на президент, Народно събрание и Министерски съвет да предприемат адекватни мерки за спиране на процеса.

Като благослови участниците в митинга, отец Рафаил от църквата в с. Климент призова в училищата да се въведе и предмет вероучение. Присъстващите се включиха в започналата подписка, която ще бъде връчена в края на следващата седмица в Министерството на образованието.


Във Варна демонстрацията се проведе пред паметника на отец Паисий в Морската градина, след инициатива в социалните мрежи от Славянската академия срещу спорните действия на Министерството на образованието. Събраха се писатели, учители и граждани. Участниците с вдъхновение и плам изслушаха словото на поетесата Елка Няголова, която призова да дойдат всички, които не дават хубава Яна не дават "История славянобългарска", които пеят песните на Чинтулов.

Независимо от всякакви европейски ценности, защото нормално е, цивилизовани хора да живеят заедно, за нас е важно да няма обезбългаряване, подценяване, недостойно, недостолепно представяне на нашата история и нашата литература. Нека, който и да дойде (на поста министър на образованието б.р.), да не забравя, че сяда на стола на дядо Вазов

Демонстрантите приеха специално тревожно писмо-призив до премиера Бойко Борисов, в което се казва :"Министрите идват и си отиват, народът български остава, а е останал точно, защото е осъзнавал своята славна история, своята национална принадлежност. Не допускайте, господин премиер, да не уважаваме себе си, защото който народ сам не уважава себе си, не може да чака уважение от други народи".

Малкият Мартин предизвика аплодисментите на всички с това, че изпълни "Аз съм българче". Без разлика от партийни пристрастия, само с българските знамена варненци пяха заедно "Хубава си, моя горо" и "Вятър ечи, Балкан стене". 
Членовете на Сдружение „Родопски хайдути“ в Смолян се събираха пред Хаджичоневата къща в квартал „Устово“ и тръгнаха към Алеята на възрожденците в квартала. Те се обявяват против промените в учебните планове и изкривяването на факти от българската история, каза председателят на сдружението Манол Ружинов:
Ние повече не искаме да се употребяват нашите национални герои, писатели, будители, свещеници, ако искате, защо са се борили, защо са загинали, дали има робство или няма, а нашият .. да оставят историята настрани. Нас не ни интересуват оставки, едни хора си отиват, други идват, настояваме просто за една прозрачност във взимането на тези решения, такива произведения, които са от национална значимост да не се махат по никакъв начин от учебниците. Затова се събираме. Другото нещо, което е, крайно време е и Смолян като един културен град, дал много на историята на България, със стотици загинали за националното ни обединение, следва малко и ние да се посъбудим, защото другите градове го направиха доста отдавна . Това, по някакъв начин, според нас, ще помогне за създаването на едно такова гражданско общество, което не се интересува кой от коя партия е, нито някакви други задкулиси, нас ни интересува единствено родолюбието.
В четвъртък, преди премиерът Бойко Борисов да поиска оставката на образователния министър проф. Тодор Танев, Общинският съвет в Карлово прие декларация против подмяната и фалшифицирането на българската история и българската литература. В документа беше записано, че промените са "един от механизмите за обезбългаряване на страната ни". 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна