Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките фермери обмислят нова блокада на граничните пунктове след 18 часа

Три часа след като протестиращите гръцки фермери блокираха граничния пункт „ Промахон- Кулата“, от българска страна се образуваха колони дълги над пет километра от леки и товарни автомобили. Протестиращите са обещали да пропуснат леките коли, след което отново ще спрат изцяло движението. 

Точно в  13.30 часа протестиращите гръцки фермери блокираха пътното платно на тяхна територия с автомобилни гуми. Официалната информация до нашите гранични власти беше, че след 3 часа леките коли и автобуси ще се пропускат, а забраната ще остане само за тежкотоварните автомобили. Малко преди 17 ч. двукилрометровата колона от леки коли започна бавно да се придвижва към зоната за проверка и граничен контрол. Гръцките фермери са уведомили устно, че след това отново ще затворят границата и няма да пропускат никакви коли.

По непотвърдена официално информация, техните колеги, които са на другия граничен пункт Ексохи-Илинден, също се готвят отново да блокират пътят след 18 часа. Така и двете пътни връзки с южната ни съседка на територията на Благоевградска област ще бъдат затворени.

Ако заявката за безсрочно блокиране на границата се потвърди официално между институциите от двете държави, ще бъдат предприети своевременни действия за осигуряване на храна, напитки и екипи на специалните звена "Пожарна безопасност" и „Бърза помощ“ в зоната за граничен контрол на наша територия, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който определи ситуацията като „много неприятна и сериозна“.

Коментар по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени