Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обща декларация, свързана с мигрантската криза, приеха външните министри на страните от ПСЮИЕ

Снимка: БГНЕС

Министрите на външните работи на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ),  приеха обща декларация, свързана с мигрантската криза. Основна точка в нея е строг контрол на външните граници на Евросъюза.

Документът ще бъде представен на предстоящата неформална среща на външните министри на Европейския съюз. В декларацията се настоява за изпълнение на вече постигнатите договорености с третите страни, посочи министърът на външните работи Даниел Митов и допълни:

С тези държави, от които идват нелегални мигранти, е необходимо да имаме диалог, така че да се стигне до ефективна реадмисия или репатриране на хора, пристигнали по нелегален начин в рамките на Европейския съюз.

Тези въпроси засягат и страните от Югоизточна Европа, защото всички сме заедно, обясни още Митов и добави, че по време на разговорите с колегите му е поставена темата за транспортната, инфраструктурната и енергийната свързаност в региона.

Дитмир Бушати, министър на външните работи на Албания и предишен председател на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, от когото България пое настоящото председателство, посочи, че са били обсъждани още темите за тероризма и за разширяването на Евросъюза.

Заместник-министърът на външните работи на Хърватия Желько Купрешак, която ще поеме председателството на процеса от нас в средата  на тази година, обяви, че по време на председателството страната му ще се фокусира върху солидарността, свързаността, засилването на политическия диалог и контактите в сферата на енергетиката.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна