Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от всички случаи на рак могат да бъдат предотвратени

Близо 40 хиляди нови случаи на онкологични заболявания се очакват през тази година. Това обяви директорът на Специализираната болница по онкология в София д-р Валентин Ангелов. Днес в болницата беше открита реновираната клиника по урология. В ремонт и преоборудване са вложени над 5 милиона лева от национално и европейско финансиране. 

Според специалистите, близо 20 хиляди българи ще починат от рак тази година. Това са с около хиляда изгубени живота повече от предходната. С около две хиляди души повече от миналата година пък ще са новодиагностицираните с рак, обясни директорът на специализираната болница  за онкологични заболявания д-р Валентин Ангелов:

Ракът на белия дроб е най-честото злокаествено заболяване при мъжете, а ракът на гърдата е най-честата локализация при жените - 26,5 процента.

80 процента от всички случаи на рак се дължат на външни фактори, а една трета от тях могат да се предотвратят, допълни той:

Около една трета от смъртните случаи на рак се дължат на пет водещи поведенчески хранителни рискове - индекс на висока телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол.

Посланието на специалистите в световния ден за борба с рака е да се обърне внимание на профилактиката, защото хванато навреме заболяването рак е лечимо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна