Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асандж е готов да се предаде, ако ООН отсъди не в негова полза

Джулиан Асандж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж е готов утре, на 5 февруари, в 12 ч. на обед да напусне еквадорското посолство в Лондон, където се укрива от юни 2012 г., и да се предаде на властите, ако работната група на ООН, в която той внесе оплакване срещу Великобритания и Швеция за незаконно преследване, не отсъди решение в негова полза.

Това обяви самият Асандж в свое съобщение в туитър, цитирано от Би Би Си и Ройтерс: Ако ООН обяви, че аз съм загубил своето дело срещу Великобритания и Швеция, аз ще изляза от посолството утре в 12 ч., защото няма сериозна перспектива за по-нататъшно обжалване.

Британската полиция вече обяви, че при такова развитие Асандж ще бъде арестуван незабавно.

От своя страна външният министър на Еквадор Рикардо Патиньо обясни пред журналисти, че поводът за плановете на Асандж е негов здравословен проблем: Притеснен съм за него, защото преди няколко седмици научихме, че има здравословен проблем с рамото. Докторката, която го посети, не можа да постави точна диагноза. Необходимо е по-задълбочено изследване в клинична обстановка. За съжаление британското правителство не прие това да се направи под нашата защита.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна