Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 76-годишна възраст вчера почина поетът дисидент Петър Манолов

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

На 76-годишна възраст почина поетът дисидент Петър Манолов. 

Името на Петър Манолов нашумя през 1988 година, когато заедно с Илия Минев учредява Независимото дружество за защита правата на човека и става негов секретар. В началото на 1989-а е арестуван и обявява гладна стачка, след като силовите органи изземат поетичния му архив.

През февруари 1989-а по разпореждане на ЦК на БКП в цялата страна се провеждат открити партийни събрания с обсъждане и заклеймяване на поезията му. През  май 1989 година Манолов и семейството му са екстрадирани и живеят в Париж. В емиграция поетът създава фондацията „Болната планета - ВЗОВ“.

Завръща се в България през 1991 година и се кандидатира за президент през 1992-ра от независимото дружество "Безпартийни за демокрация". Остава обаче настрани от политиката до края на живота си.

През 2014 година Росен Плевнелиев го награждава с орден "За гражданска заслуга”. Автор е на стихосбирките: „Докато стана пясък", „Две поеми", „Кръгова отбрана", „Кобни думи".

Опелото ще се състои утре, 9 февруари 2016 година от 11:00 часа в църквата "Св. Архангел Михаил" при Централните гробища - Пловдив.

В звуковия файл може да чуете какво разказва Петър Манолов за 1989-а, когато обявява гладна стачка, след като е иззет поетичният му архив.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна