Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров обяви руски план за решаване на сирийската криза

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският първи дипломат Сергей Лавров, обяви че Москва е представила на САЩ списък от мерки за решаване на сирийската криза. Според него Вашингтон е започнал да разглежда предложенията на Москва, които са свързани с прекратяването на огъня.

Предложенията са много ясни и точни и предполагам, че няма да отнемат много място за анализиране от страна на САЩ, каза руският външен министър. По време на последния телефонен разговор между държавния секретар на САЩ Джон Кери и Сергей Лавров двамата са разговаряли по изработването на такъв план, свързан с прекратяването на огъня в Сирия.

В същото време в Москва бе открито представителство на Западен Кюрдистан (Рожави), обхващащ три района, в които живеят сирийските кюрди. На церемонията присъстваха кюрдски депутати от турския парламент, както и представителят за Европа и Америка на сирийските кюрди Сенам Мухамед.

Представителството е регистрирано като неправителствена организация и не трябва да бъде възприемано като посолство на сирийските кюрди в Русия, уточниха организаторите. По време на откриването Феликназ Уджа от прокюрдската партия в Турция (HDP) апелира международната общност да не си затваря очите пред мъченията, на които са подложени кюрдите в югоизточната част на страната от правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган. Повечето активисти на откриването заявиха, че искат и кюрдите от Сирия да бъдат представени на междусирийските преговори в Женева, когато се решава съдбата на страната им.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна