Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще поиска от ЕК служебните автомобили да могат да ползват данъчен кредит до 50 на сто

Снимка: БГНЕС


Служебните автомобили да могат да ползват данъчен кредит до 50%. Това изключение ще поиска България от Европейската комисия. За него са се договорили финансовото министерство, Националната агенция за приходите и работодателите. Възможностите за промени в Закона за ДДС заради т.нар. "данък "уикенд" бяха обсъдени по-рано през седмицата и от ръководството на Националната агенция за приходите, работодателски организации и експерт-счетоводителите. Докато бъдат прецизирани текстовете обаче, нормативната уредба остава валидна в настоящия ѝ вариант.

Данъчните са поели ангажимент пред бизнеса да не се заяждат на дребно, потвърди говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров:

Ние напълно съзнаваме, че да видим дали употребата на един мобилен телефон през този месец е била толкова за фирмени цели и толкова за лични цели, е житейски и правно абсурдно, но да има разумно ползване на бюджета и съобразяване с ползвания данъчен кредит. В една компания има трима работници и 120 мобилни телефона с индивидуална цена 900 лева. Възниква един логичен въпрос - къде физически се намират тези телефони.

Пред "Хоризонт" Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал бе категоричен, че личното ползване на служебни вещи трябва да бъде облагано:

Несъмнено органите на НАП и нашето мнение е, че личното ползване трябва да се облага с данък добавена стойност, но това трябва да става по ясен и опростен механизъм, а не през сложни хипотези, които са упоменати в указанията на НАП.

В момента действащите указания на НАП са за 2016 година. Така че първото задължение за деклариране възниква през март, а не през февруари, уточни Катя Крънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия:

Защото ползването се отчита на последния ден от месеца, а пртокол за него се издава в 15-дневен срок, тоест за януарското лично ползване ще го отчетем до 15 февруари и той ще влезе в дневника за месец март. Съветът ми към фирмите е просто да обърнат внимание на служебното ползване на документацията, тоест да докажат каква част точно са ползвали служебно.

Работна група от представители на данъчните, бизнеса и експерт-счетоводителите ще проучи европейския опит и ще се опита да опрости механизма.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна