Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архимандрит Филип: От 20 години се подготвя среща между руския патриарх и папата

Архимандрит Филип

Историческа среща днес събира в Куба главата на Римокатолическата църква папа Франциск и Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Вече я наричат „срещата на хилядолетието”, защото тя наистина е пробив след разделението на християнството на католицизъм и православие през 1054 г. Двамата религиозни водачи ще разговарят на хаванското летище „Хосе Марти”, където папа Франциск ще направи междинно кацане на път за Мексико. В Хавана вече е патриарх Кирил, който започва оттам своята латиноамериканска обиколка, включваща още Бразилия, Парагвай и Чили. Очакването е, че те няма да засягат различията между църквите си, а ще акцентират върху общи действия в защита на християните, преследвани в зоните на военни конфликти и най-вече в Сирия. Оказва се, че подобна среща е била обмисляна във Ватикана и в Москва още преди 20 години. За това днес разказа в интервю за БНР архимандрит Филип, настоятел на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София.

На въпрос какви са очакванията му от срещата между папа Франциск и патриарх Кирил в Куба архимадндрит Филип отговори:

Това без всякакво съмнение е историческа среща, защото за първи път в историята патриарх на руската православна църква и римски папа се срещат. За първи път за възможността за такава среща се заговаря в средата на 90-те години - през 1996-1997 г. Тогава се подготвяше среща на светейшия патриарх Алексий Втори и на папа Йоан-Павел Втори в Австрия.

Тогава по независещи от Руската православна църква причини тази среща не се състоя. Светият престол не бе готов да осъди унията като път към единството на църквата. А за Руската православна църква унията никога не е била начин за обединение. Това, разбира се, не бе единствената причина. В края на 80-те и началото на 90-те години бяха напълно разгромени три много големи епархии на Руската православна църква в Западна Украйна - Лвовската, Йоанофранковската и Тернополската. В онази трагедия, която се случи тогава в Западна Украйна, взеха участие и представителите на гръко-католическата църква.

Несъмнено това усложняваше отношенията между Руската православна църква и Светия престол. След 2000 г. доста активно в пределите на каноническата отговорност на Руската православна църква действаха католически мисионери, бяха открити епархии на католическата църква без съгласуване със свещеноначалието на Руската православна църква. Това са обективните трудности в отношенията между Руската православна църква и Светия престол. Не можем да кажем, че и днес не продължават да съществуват противоречия и сложни въпроси.

Но причината сегашната среща да се състои в Куба е фактът, че съвременният свят стои пред много сериозни предизвикателства. Това са и преследванията на християни в Близкия изток, в Азия, в Северна и Централна Африка, където в конфликти загиват не само християни, а много други хора. И в този смисъл сътрудничеството и съвместните усилия на двете най-големи църкви на православния и католическия свят несъмнено могат да съдействат за решението на тези сложни проблеми.

Друга тема, която обединява и православната църква, и католическата, това е защитата на християнските ценности на Европа. Никой няма да оспорва, че Европа е основана върху християнски ценности, че християнството е създало съвременния облик на Европа. Въпреки това през последните десетилетия буквално пред очите ни ние виждаме разрушаването на много християнски институции в Европа. В този смисъл ние можем също да обединим усилията си, за да ги защитим.

Дали срещата между папа Франциск и патриарх Кирил ще може да послужи като пример и за действащите политици - да оставят настрана различията и да действат заедно за онова, което обединява хуманния свят? Ето какво отговори архмандрит Филип:

Зависи от политиците, които управляват тази или онази държава. Разбира се, най-добре е да живеем в мир. Винаги можем да намираме консенсус в сложния свят. Ясно е, че в този свят действат много различни и културни, и политически сили. Но е необходимо така да градим отношенията си, че да намираме съгласие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна