Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болниците в Попово и Омургтаг пред закриване

Снимка: архив

Публикуваната нова здравната карта на Търговищка област е направена в пълно противоречие с предложенията на местната колегия на Българския лекарски съюз. Най-тревожна е перспективата за закриване на общинските болници в Попово и Омуртаг, коментира за „Хоризонт“ председателят на организацията доктор Панайот Арнаудов и каза, че в Омуртаг хората се готвят за протест и заплашват да блокират пътища, за да защитят лечебното си заведение:

Интензивни грижи - 18 легла са определени за област Търговище. Такива легла има в болницата в Попово и Омуртаг, където се развива акушеро-гинекологична дейност. Има села, които са страшно отдалечени и в същото време наоколо има затворени болници, като тази в Котел... В този целия район има хора, които са с хронични заболявания, които изискват определени грижи на определено ниво, а те не могат да достигнат до определена болница. Няма осигурена и спешна помощ. В Омуртаг дежури една линейка и в Антоново дежури една линейка. Нивото на спешната помощ е фелдшери и медицински сестри.

Така доктор Панайот Арнаудов, председател на Българския лекарски съюз в Търговище, коментира новата здравна карта и възможността да бъдат закрити болниците в Омуртаг и Попово.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени