Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът регистрира най-рязкото си поскъпване от 2009 година насам


Цената на петрола се повиши с 12 процента на международните пазари. Сортът „Брент“, който се търгуваше под 30 долара в четвъртък, струваше вече над 33 долара при приключването на търговията снощи в Ню Йорк. Американският лек суров петрол скочи от 26 на 29 долара и 44 цента.

Причина за най-рязкото поскъпване на суровината от 2009 година насам стана съобщение на „Уол Стрийт Джърнъл“, че според министъра на енергетиката на Обединените арабски емирства, страните от ОПЕК са близко до споразумение за орязване на свръхдобивите.

Петролът ще поскъпне още през следващите месеци, прогнозира за предаването „Събота 150“ по "Хоризонт“ Ейдриън Уолкок, експерт на една от водещите инвеститорски компании във Великобритания:

В момента, по отношение на суровините, особено на петрола, ние имаме огромен износ. Все по-трудно е да се балансират нуждите на пазара, спрямо доставките. Ето защо цените ще останат под натиск, докато не видим намаляване на износа на петрол или не стане ясно, как някои от компаниите губят голяма част от печалбите си. Затова прогнозите на повечето анализатори на пазара са, че цената на петрола ще се стабилизира около 40 – 50 долара за барел, но към края на годината.

Европа и Япония са все още много атрактивни за инвестиции, защото правителствата и централните банки поддържат политика на разхлабване на икономиката и "наливане" на стимули, коментира Уолкок. Китай пък е непредсказуем, защото човек не може да бъде сигурен дали данните са реални и какво точно движи пазарите. От гледна точка на великобритания Източна Европа също попада в по-рискова категория за инвестиции, допълни Уолкок:

Финансовата криза обаче повечето страни от региона много сериозно. Бизнесът там пострада. Това доведе и до загубите на местните фондови борси. Именно заради това много инвеститори ще задържат връщането си в региона, докато страните от него не възстановят конкурентоспособността си. 

Като "големи въпросителни за Европа" анализаторът определи в Гърция и изборът пред Великобритания дали да остане в ЕС.

Като цяло Европа все още не е толкова силна, колкото всички бихме искали да я видим. Важното обаче е, че е на пътя на икономическото възстановяване, коментира той..

В САЩ секторът на услугите изглежда добър, но има проблем с производството, което леко се свива, сподели експертът. Ако тенденцията в произвоството продължи, това ще повлече и услугите, а това означава само едно - рецесия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна