Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четиричасова пълна блокада на ГП "Кулата" породи напрежение между пътуващи за Гърция и полицията

Снимка: БГНЕС

Четиричасова пълна блокада на граничния пункт "Кулата-Промахон"  породи напрежение между пътуващи за Гърция и полицията, която се опита да овладее хаоса с паркирането. Във вторник сутринта нашите превозвачи се събират отново в района и заплашват с контраблокада на наша територия.

Споразумението между протестиращите гръцки фермери и представителите на българската държава се нарушава постоянно, оплакаха се нашите превозвачи и заявиха, че търпението им се изчерпва. Малко след 15.00 часа пункта "Кулата- Промахон" беше  напълно затворен. Само за няколко часа леките автомобили задръстиха района преди границата.  Едва не се стигна до сблъсъци между пътуващи и полиция. След четири часа нашите гранични власти бяха информирани, че ще се пропускат само леки автомобили. Заради безпрецедентното поведение на стачкуващите земеделци от южната ни съседка и ненормалната ситуация на най-важната пътна артерия между двете държави, инициативният комитет на превозвачите се събира утре сутринта, за да съгласува ответни действия.

Най-вероятно отново ще стигнем до ефективен протести и ще затворим границата на наша територия, каза за "Хоризонт" Вангел Цилев от контактната група за преговори.

На граничен пункт "Илинден-Ексохи" след обяд за два часа се пропускаха само леки автомобили. Очаква се от 22 часа до полунощ да могат да преминават и тежкотоварни коли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна