Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транзитно преминаващ кораб вероятно е замърсил река Дунав

Транзитно преминаващ кораб е вероятният замърсител на Дунав край град Мартен. Сигнал за нефтени петна по течението на реката е подаден от жители на град Мартен на спешен номер 112 днес следобед. Катер на дирекция "Речен надзор" в Морска администрация е бил изпратен веднага за вземане на проби от Русе до Мартен. Установено е, че в район от 7 километра по течението на Дунав се е образувала ивица от много тънък филм с миризма на нафта.

Единственият вариант е или от транзитно преминаващ кораб, който е пътувал надолу, но е невъзможно да го проверим, или от Румъния по някакъв начин, да е дошло. Тъй като сравнително по към остта на течението установиха това замърсяване, а не непосредствено до брега.

Това каза началникът на Морска администрация в Русе капитан Иван Жеков. Той допълни, че ако бъде установен замърсителят, ще му бъде наложена глоба по Закона за морските пространства. Количеството на изпуснатата в реката нафта не е опасно нито за животинските видове, нито за хората в района, категоричен бе капитан Жеков.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна