Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски висш военен отхвърли обвиненията на Лондон за обстрел на болница в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на отбраната реагира остро на изказването на английския министър на отбраната Майкъл Фелън, че руски самолети са нанесли удари по болници в Сирия.

Високопоставеният руски военен генерал Игор Конашенков отхвърли обвиненията, идващи от Великобритания, и заяви, че не Москва е отговорна за атаката срещу болницата в Сирия миналата седмица. Според генерала, на фона на засиленото желание на Лондон да обвинява в последно време Москва във всички земни грехове, изказването на британския министър на отбраната Майкъл Фелън е останало незаслужено в страни от медиите, коментира иронично той.

Ген. Конашенков нападна и намиращата се във Великобритания "Обсерватория за правата на човека в Сирия", която според него пропуска в сводките си случаи, при които западните сили ударят някой мюсюлмански молитвен дом или обществена сграда в Сирия.

В края на краищата и "Алиса в страната на чудесата", и сагата за хобитите, и дори Хари Потър не случайно са се родили именно край бреговете на мъгливия Албион. Когато перлите на Обсерваторията биват използвани от министъра на отбраната на Великобритания, е трудно да разбереш кой от кого е плагиатствал, коментира още руският генерал.

В този контекст официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова припомни, че не еднократно Москва е искала да се говори по списъка с терористи и с граждански обекти в Сирия, но никой от западните партньори не е искал да това да се уточни. Тя каза, че Москва има два канала, по които може да получи такава информация - през информационните центрове в Багдад и в Аман. Но до този момент никой не е поискал да бъде обменена подобна информация, свързана с терористичните групировки в Сирия. Русия винаги е настоявала като ключово условие за решаване на сирийската кризата да бъде създаден общ списък по отношение на действащите терористични групировки в конфликта в Сирия, за да има ясно разграничение на терена на бойните действия и да не създават спънки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени