Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия свиква среща, за да прецизира политиката към бежанците по Балканския маршрут

Снимка: Анастасия Бакалска

Министри на вътрешните и външните работи на страните от Западните Балкани, България и Австрия ще се срещнат в сряда във Виена, за да координират своята все по-рестриктивна политика по границите, предаде агенция ДПА.

Австрия свиква срещата, за да прецизира политиката към бежанците по Балканския маршрут, след като правителството във Виена въведе дневни квоти. От петък страната позволява не повече от 80 мигранти на ден да кандидатстват за убежище на нейните граници, а в същото време допуска през територията ѝ да минават до 3200 души дневно.

Разговорите ще се състоят ден преди срещата в четвъртък в Брюксел на министрите на вътрешните работи и на правосъдието от Европейския съюз. 

Същевременно германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че Берлин няма да се примири в дългосрочен план с политиката на други държави, които позволяват на мигрантите да отиват към Германия.

Той възразява срещу броя на бежанците, които съседната Австрия приема. По този начин, според де Мезиер, Германия е подложена на натиск.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна