Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Лукарски: Близо сме до червената линия поради липса на квалифицирана работна ръка

М. Кунева: От септември - обучение в професиите готвач, електротехник и техник на енергийни съоръжения и инсталации

Снимка: БГНЕС


Всеки втори работодател у нас има трудности с намирането на достатъчно квалифицирани кадри. Проблемът вече заплашва да отблъсне чуждите инвеститори от българската икономика, предупреди министър Божидар Лукарски:

Защото ние вече сме близо до червената линия, която поради липса на квалифицирана работна ръка ще почне да връща инвеститори и в резултат на което ще има забавяне на икономическия растеж. В сравнение с предишната година проблемът се влошава и шест процента повече работодатели споделят този проблем.

Най-големи затруднения се срещат в запълване на свободните позиции за инженери в областта на информационните и телекомуникационните технологии,
поясни министър Лукарски.

Почти половината от работодателите имат и проблеми с продуктивността на персонала.

СнимкаСпоред статистика, огласена от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, през следващите две години търсенето на труд, изискващ средно образование, ще обхваща 70% от работните места.

Броят на работните места ще достигне над  2 000 000, смята Кунева:

И ако част от тези хора трябва да са грамотни или да знаят езици, то прогнозите в дългосрочен план са те да работят в отрасли все по-свързани с промишлеността и икономиката на знанието, което вече изисква определени умения, особено ако искаме да имаме истински конкурентоспособна икономика.

От септември ще имаме обучение в професиите готвач, електротехник и  техник на енергийни съоръжения и инсталации,
 допълни министър Кунева.

Така постепенно ще започне прилагането на дуалното обучение в България. Освен подпомагане на бизнеса, системата цели и преодоляването на младежката безработица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна