Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Димитър Шивиков се изправя пред съда в Пловдив

Димитър Шивиков
Снимка: БГНЕС

За днес в Пловдивския военен съд е насрочено делото срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. В обвинението срещу него са изброени 13 случая, при които той е злоупотребявал с власт и служебно положение. Самият Шивиков отрича обвиненията и ги определя като абсурдни. 

В обвинителния акт е записано, че Шивиков е използвал подчинените си за различни дейности, свързани със семейството му, включително и в полза на общините Карлово и Клисура, както и на карловското Ловно-рибарско дружество. Например, при ремонтни дейности в Ловен парк -  Карлово с  личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала и чешма. При други случаи Шивиков е разпореждал устно на свои подчинени да организират и предоставят техника и личен състав за различни мероприятия. Използвал е неправомерно и труда на четирима военослужещи за ремонт на собственото му жилище.

Имотната облага се изчислява на повече от 65 хиляди лева, а имуществените последици за Командването на Сухопътните войски възлизат на 43 хиляди и 700 лева.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна