Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От българска страна ще има контраблокади, ако гръцките фермери не отворят границата

| обновено на 24.02.16 в 15:42
Снимка: БТА
Ако до понеделник не спре блокадата на българо-гръцката граница от протестиращите гръцки фермери, българските превозвачи ще предприемат контраблокади, които ще засегнат само превоза на земеделска продукция. Това стана ясно след среща на министрите на транспорта и на външните работи с български превозвачи.

Те обаче няма да са свързани само с превозните средства, които пътуват до България, но ще бъдат ориентирани и към транзитните превози на земеделска продукция, които минават през България.

Превозвачите се заканиха да блокират границите и по време на празниците, а също и лятото, за да се попречи на туризма на Гърция.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обяви постигнатото решение.

Ако до понеделник гръцката страна под каквато и да е форма не намери начин да реши тази криза, българските превозвачи декларират, че ще започнат контраблокада по цялото протежение на българо-гръцката граница, като фокус на тази контраблокада ще бъдат изцяло и само селскостопански стоки.

Така считаме, че е най-справедливо - тези, които блокират границата от другата страна са фермерите, т.е. това ще бъде контразнакът на българските превозвачи именно точно спрямо тях. По този начин няма да се допусне да страдат други сектори от тяхното общество или съответно граждани на трети държави. Ще се направи необходимата организация и ще се постараем да страдат само тези, които причиняват на нас това страдание, допълни министър Московски.

Да започнем по техния почин да блокираме по време на празниците тогава, когато те берат своите плодове, подчерта от своя страна Миролюб Столарски, председател на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

Към този момент в Европейската комисия (ЕК) няма работещ механизъм за бързо решаване на такъв тип кризи, добави министърът на външните работи Даниел Митов:

Ще настояваме ЕК при подобни казуси да измисли механизъм, който много по-бързо да й даде възможност да влезе в ролята си на пазител на общностното право.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна