Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо плаче студентът според Оскар Уайлд и Радиотеатъра

БНР Новини
12
Илюстрация: Росарио Рицо

Адаптация за радио и популяризиране на приказките на Оскар Уайлд в българския ефир през последните години е един от приоритетите в репертоарната политика на Радиотеатъра. Към вече направените и излъчени приказки „Щастливият принц“, „Рожденият ден на инфантата“ и по-старите постановки на „Верният приятел“ и „Забележителната ракета“ прибавяме още едно важно заглавие. Много важно заглавие - „Славеят и розата“.

Защо ли плаче студентът всъщност?
В премиерната продукция на Радиотеатъра ще се насладим на таланта на английския поет, новелист, драматург и разказвач на странни нестандартни и често пъти тъжни приказки. Предстои ни предизвикателна среща с умението му да разказва много смислени истории, едновременно хващащи вниманието и провокиращи размисъл, както при децата, така и при възрастните слушатели, като това се постига по различен начин, с различен пласт на авторските хрумки и послания. Всеки ще умува върху плача на студента по свой път. Драматичните събития в тази история също са двусмислени, едновременно конкретно-сюжетни и символно-отвлечени. Нищо не е буквално. Приказките на Оскар Уайлд според самия автор са предназначени да бъдат четени на деца, но дори в това твърдение може и да има парадоксалност, нещо като червена лампичка за това всъщност още колко ли измерения се крият в на пръв поглед простите истории.

Режисьорът Георги Михалков и композиторът-звукорежисьор Иван Драголов постигнаха истинско чудо. Поетичността на оригиналния текст и динамиката на драматургичната версия на Теодора Димова се преплетоха в силно и вълнуващо аудио.
Новата ни постановка „Славеят и розата“ е интересна и с няколко факта около кастинга. За първи път Дони участва като актьор и певец в продукция на Радиотеатъра и неговия глас ще разпознаете в централната роля на Славея. Честит дебют на Дони в Радиотеатъра!
Актьорският екип включва: Ангелина Славова, Юлиана Сайска, Ива Апостолова, Невена Калудова в ролите на Розовите храсти и Цветята в градината, Велислав Павлов в ролята на Дъбът и Георги Михалков в ролята на Студентът. Върхът на сладоледа са двете ни звезди на крехка възраст: Алгара на 9 години и Йоан на 4 години в ролите на Пеперудката и Гущерчето, които изнесоха солидна порция от тежестта на радиоспектакъла, и чието участие в „Славеят и розата“ и придружаващите дебати за причините и последствията на студентския плач е със съдбоносно значение за режисьорския замисъл.

Снимки: Димитър Василев и Даниела Манолова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени