Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Испания социалистите и "Сюдаданос" подписаха споразумение за правителство

Педро Санчес (вдясно) и Алберт Ривера подписват споразумението
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Испанската социалистическа партия и на либералната партия "Сюдаданос" Педро Санчес и Алберт Ривера подписаха днес в Мадрид Споразумение за правителство на реформите и прогреса, което ще стане основата за сформирането на новия испански кабинет начело със Санчес.

Водачът на социалистите подчерта, че споразумението е отворено за всички други политически партии: Това е историческо споразумение от две формации с национална отговорност. Те се споразумяха не само за сформирането на правителство, но и за серия демократични реформи, от които се нуждае страната ни и които поискаха от нас гражданите. Ето защо това споразумение е отворено, то не изключва никого. То протяга ръка и наляво, и надясно, за да можем да стартираме един нов етап в страната и най-вече за да има Испания едно ново правителство идната седмица.

До края на следващата работна седмица - 5 март - Педро Санчес трябва да събере достатъчна парламентарна подкрепа, за да бъде одобрен неговия проект за правителство. Това е трудна цел, защото сборът на депутатските гласове на социлистите и "Сюдаданос" е едва 130, а за да мине, кабинетът се нуждае от одобрението на 176 депутати.

Засега твърдо против ще гласува Народната партия, както и алтернативната "Подемос", която смята, че със съюза си със "Сюдаданос" социалистите отиват към широка коалиция, а не към ляво управление. Ако другата седмица кабинетът не мине, ще има още два месеца за нови преговори и нови опити. Ако и те се провалят, ще се отиде към нови избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна